איך ניתן למסד את הזוגיות בתקופת הקורונה?
לאחר פרוץ מגפת הקורונה זוגות רבות, אשר רצו לייסד את הקשר שלהם, אך לא דרך הרבנות נתקלו בבעיה. השמיים היו סגורים ולא היה ניתן לטוס לקפריסין, פראג וכל אותן מדינות אשר מאפשרות טקס נישואין אזרחי בהליך קצר והחשוב מכל, שיהיה גם תקף ומקובל בארץ כאסמכתא לכך שהזוג אכן נשואי.
מכיוון, שבישראל עדיין לא קיימת אפשרות לערוך טקס נישואין אזרחי אלה רק דתי, אז מספר לא קטן של זוגות, מוותרים בכלל על רישום וטקס ופשוט חיים כמו משפחה בבית אחד ומנהלים משק בית משותף. במקרים כאלו לפעמים גם נשמעים קולות: "למה אנחנו צריכים את הרישום הזה גם ככה טוב לנו".
עכשיו בואו נראה מה זה בעצם הסכם לחיים משותפים ואיך הוא יכול לסייע לזוגות?
מטרתו של הסכם לחיים משותפים – הסדרת זכויות וחובות של כל אחד מבני הזוג, אשר מנהלים משק בית משותף. המסמך הזה נכנס לתוקף מבחינה משפטית מייד עם חתימתו של הצדדים ואינו דורש שום אישור אחר.
למה ההסכם הזה חשוב?
קודם כל, ההסכם לחיים משותפים נותן לחתומים תחושת ביטחון. המסמך מצהיר, ששני האנשים שחתומים עליו הם אכן בני הזוג אשר מנהלים משק בית יחד. בנוסף הוא מסדיר את נושא של רכוש. במיוחד זה חשוב כאשר נכנסים לזוגיות פרק ב', כאשר מדובר על נכסים, השקעות, חסכונות ועוד. במקרה כזה, ההסכם מיישר את הקו ובני הזוג יכולים להיות בטוחים, שבמידה והם יחליטו לסיים ולפרק את הזוגיות הנושא הזה יהיה קל לפתור. הרי כל אחד ידע בדיוק מה החלק שהוא בא איתו לזוגיות ומה הם אותם דברים שהצטברו בזמן חיים משותפים.עוד נושא שחייבים לדון בו ולציין זה הכנסות מנכנסים. לדוגמה, במידה ולאחד מבני הזוג קיים נכס שהוא משכיר, אז מאוד חשוב לציין מה קורה עם סכום הכסף שהוא מקבל עבור השכירות, כנ"ל גם כלפי מתנות וירושות.
נושא אחר, שלא ניתן לוותר עליו בעריכת מסמך שך ההסכם – נושא החובות. הרי זה ברור, שאם למישהו מבני הזוג יש חוב שהוא קדם לזוגיות, אז הבן הזוג הזה ממשיך לשלם אותו, אבל מה קורה עם החובות, אשר יכולים להופיע ולהצטבר במהלך הזוגיות?
כמובן, שיש מגוון נושאים נוספים שניתן ואך מומלץ להזכיר בהסכם. תזכרו, שההסכם הזה, בסופו של דבר בא להגן על כל אחד מבני הזוג ולהקל על התנהלות יום יומית ובנוסף גם להקל על תהליך הפרידה במידה ויהיה כזה.
למי מתאים ההסכם?
הסכם חיים משותפים יכולים לערוך זוגות לא נשואים, אך גרים ביחד, זוגות חד מיניים, זוגות שמורכבים מכהן ומגרושה, שגרים ומנהלים משק בית יחדיו ועוד רבים אחרים, אשר אינם מעוניינים או מסוגלים להתחתן בצורה פורמלית. במקרה שלנו, זה גם אותם זוגות, אשר לא יכולים כרגע לצאת להתחתן למדינות אחרות עקב מגפת הקורונה.
*** כל הכתוב אינו מחליף ייעוץ מקצועי